Timisorenii de pe Facebook il iau la intrebari pe primarul Nicolae Robu

Piata-Balcescu-4

foto: debanat.ro ___________________________________________________________

Timisorenii de pe reteaua de socializare Facebook sunt nedumeriti de politica edilitara a primarului Timisoarei, Nicolae Robu. Acesta, mare postac pe Facebook, se lauda cu realizarile sale printr-o propaganda desantata pe respectiva retea de socializare.

Tot pe Facebook, asa cum i-a obisnuit primarul, timisorenii il interpeleaza pe Robu cu privire la copacii din Piata Balcescu. Ei vor sa stie de ce in Piata Balcescu e sens giratoriu si nu piata. De asemenea, timisorenii mai vor sa stie de ce nu s-au plantat arbori in respectiva piata. Timisorenii i-au mai adresat primarului un set de 9 intrebari referitoare la Piata Balcescu , pe care le redam in integralitate.

1. De ce avem un sens giratoriu in loc de o piata ?

2. De ce nu s-au plantat arbori in spatiul verde din sensul giratoriu ? Stim ca plantatiile inalte, printre alte beneficii, scad temperaturile la nivelul carosabilului, reducand necesitatea racirii autovehicolelor, implicit pe cea a consumului de carburant… mai putine noxe, aer mai curat.

3. De ce nu avem umbra in statiile de firobuz ? Incurajeaza aceste temperaturi ridicate transportul in comun ? Face parte acest factor din planul de popularizare a transportului in comun din Timisoara ?

4. De ce politica pe termen mediu si lung a Primariei Timisoara este de largire a carosabilului la mai multe benzi, implicit de incurajare a traficului auto ? Se incadreaza aceasta strategie in trendul european de incurajare a mijloacelor alternative de transport (transportul in comun, bicicleta, mersul pe jos, carsharing etc.), in ideea evidenta de eficienta energetica, reducerea consumului de carburant, reducerea gradului de poluare, incurajarea oamenilor sa faca miscare, ceea ce, pe termen lung, poate insemna o populatie mai sanatoasa, spitale mai goale, costuri mai mici de intretinere pentru stat/ regiuni/ oras etc.

5. Ce am rezolvat prin mutarea blocajului auto din Piata Balcescu in intersectia urmatoare (B-dul Mihai Vitezu / B-dul Vasile Parvan) ? Este, in viziunea Primariei, spatiul public un obstacol intre doua destinatii (eventual acasa – serviciu) ? Ori spatiul public trebuie vazut ca un traseu, in egala masura important ca si destinatie si care trebuie tratat ca atare ?

6. De ce in spatiul catedralei exista o parcare in locul unui spatiu de intalnire, un reper, o esplanada firesc atasata unui obiect arhitectural important pentru zona ?

7. De ce toate cablurile sunt si acum suspendate pe stalpi ?  Urmeaza sa se „sparga” o lucrare recent finalizata pentru a se introduce cablurile in subteran ?

8. Cat de estetica si cat de eficienta ca si costuri de realizare, dar mai ales de intretinere, este solutia de amenajare cu plante in jardiniere, in locul realizarii unui spatiu verde direct pe sol ?  Preferam o jardiniera de beton asezata peste dale de beton, in care plantele nu au contact cu solul si trebuie udate/ schimbate/ mutate periodic ? Exista un argument estetic, dar mai ales economic, in favoarea jardinierelor ?

9. Este complet inutil exemplul Bulevardului Revolutiei din 1989 ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s